‘GSV is voor mij een plek waar ik zowel verdieping als structuur kan vinden in mijn geloof’ –  Lydia Antuma

Wie ben je en wat studeer je?
Ik ben Lydia Antuma en ik ben 19 jaar oud. Ik ben nu tweedejaars lid bij GSV Groningen en ik studeer geneeskunde in Groningen.
 
Van welke kerk ben je lid? Wat vind je zo fijn aan je kerk?
Ik was, toen ik nog thuis woonde, lid van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) in Arnhem. Hier heb ik een hele fijne tijd gehad. Toen ik begon met studeren en op kamers ging in Groningen, wilde ik graag daar een kerk vinden die bij me paste. Bij de GKv’s in Groningen voelde ik me niet helemaal thuis. Ik ging op zoek naar een andere gemeente waar ik zou kunnen groeien in het geloof. In die zoektocht ben ik voor het eerst naar de Vrije Baptistengemeente gegaan, waar ik goed werd ontvangen. Bij een nieuwjaarsdienst en de borrel die daarop volgde, heb ik mensen leren kennen in deze kerk met wie ik nog steeds omga. Ik besloot om lid te worden van de Vrije Baptistengemeente, omdat ik het gevoel heb dat ik daar ben gegroeid in mijn geloof en de mensen in de kerk me bemoedigen om met God bezig te zijn. Als je lid wordt van de Vrije Baptistengemeente moet je gedoopt worden. Ik heb erg getwijfeld om dit te doen, omdat ik al ben gedoopt als kind en ik heb ook belijdenis gedaan. Het vinden van de meerwaarde van nog een keer gedoopt worden was een zoektocht, maar uiteindelijk heb ik besloten dat ik het ga doen. Ik zie het als een mooie toevoeging aan mijn kinderdoop en geloofsbelijdenis.
 
Waarom ben je lid geworden van een christelijke studentenvereniging?
De catechisatielessen die ik door de jaren heen heb gehad, brachten me veel verdieping en structuur in mijn geloof. In mijn studententijd wilde ik dit graag behouden. Ik ben lid geworden van GSV omdat dat voor mij een plek is waar ik zowel verdieping als structuur kan vinden door middel van de wekelijkse Bijbelkringen. Ik heb regelmaat nodig in mijn geloofsleven omdat ik anders snel vergeet met God bezig te zijn. 
 
Wat is de meerwaarde van een christelijke studentenvereniging?
Voor mij zijn de geloofsverdieping en de regelmaat van Bijbelstudies de grootste meerwaarde van een christelijke studentenvereniging. De wekelijkse Bijbelkringen zorgen ervoor dat je bezig blijft met God. Het helpt voor mij enorm dat deze faciliteit er is, omdat er dan minder initiatief van mijn kant nodig is. Ook kun je elkaar als christelijke studenten blijven bemoedigen in het geloof. Omdat je met elkaar de christelijke normen en waarden deelt, voelt GSV voor mij als een veilige omgeving om te groeien en mezelf te ontdekken. 
 
Er zijn in Groningen nog meer christelijke studentenverenigingen. Waarom ben je specifiek lid geworden van GSV?
Ik kende iemand uit mijn kerk in Arnhem die lid was van GSV. Ik heb contact gezocht met haar en heb toen een open Bijbelkring bezocht, waarna we ook nog hebben geborreld op de sociëteit. Ik vond het heel fijn om te merken dat GSV een relatief kleine, christelijke studentenvereniging is waar iedereen elkaar kent. Hele grote studentenverenigingen zijn niks voor mij en daarom heb ik toen vrijwel meteen gekozen om lid te worden van GSV. GSV is daarnaast een serieuze vereniging waar er veel nadruk ligt op Bijbelstudies. De discussies die tijdens de Bijbelkringen gevoerd worden zijn lang en diep. Ik denk dat dit voorkomt uit het gereformeerde karakter van GSV. Dit past bij mij, omdat ik graag verdieping en structuur in mijn geloof wil. 
 
Hoe geef je jouw geloof vorm bij je vereniging?
Ik ben leider van een Bijbelkring, samen met een ander lid van GSV. Ik vind dit een mooie rol in de vereniging, omdat je echt betrokken bent bij het persoonlijk leven van de mensen in je Bijbelkring. Met elkaar vormen we echt een groep en proberen we elkaar te bemoedigen bezig te gaan met het geloof. Ook is sinds dit jaar de Huddle weer in het leven geroepen. Dit zijn kleine groepjes van 3 à 4 mensen die iedere week met elkaar afspreken. Er worden dan kort onderwerpen besproken die we relevant vinden en daaruit halen we concrete doelen waar we ons aan willen houden. Dit kan bijvoorbeeld drie keer per week stille tijd zijn of elke dag een stukje lezen en bidden. We kunnen elkaar door de week heen bemoedigen aan de slag te gaan met deze doelen. Op deze manier geven we het geloof ook vorm op een praktische manier. Als laatste vind ik ook het jaarlijkse Bezinningsweekend en de regelmatige sing-ins die we hebben een mooie invulling van mijn geloof. 
 
Wat vind je het leukste aan lid zijn van je vereniging?
GSV heeft mij echt geleerd om te genieten van het studentenleven. Ik had altijd het idee dat mijn leven pas begon als ik klaar was met studeren. Ik heb bij GSV geleerd dat je juist nu ook een hele mooie tijd kunt hebben. Ik kan bepaalde dingen nu veel beter loslaten en ik ben minder gefocust op alleen maar nuttig bezig zijn. Aan het begin van mijn studentenleven was ik bijvoorbeeld veel minder lang op soos. Nu heb ik het idee dat ik daarin vrijer ben geworden. Ook mijn idee over een senaatsjaar doen is veranderd. Ik wilde dit nooit doen, omdat ik het ‘nuttiger’ vond om door te studeren. Nu lijkt het me juist heel leuk om een senaatsjaar te gaan doen.
 
Wat zou je zeggen tegen iemand die misschien lid wil worden van een vereniging van VGS-Nederland?
Ik zou zeggen: vooral doen! Bij VGS-Nederland word je met name gestimuleerd in je geloof. Ook kun je jezelf ontdekken en ontwikkelen, hoe cliché dat ook klinkt. Je leert je grenzen kennen in veel opzichten. Ik vond het ook heel waardevol dat ik in mijn eerste studiejaar lid ben geworden. Ik kwam namelijk niet uit de buurt van Groningen en het was fijn om christelijke contacten in de buurt te hebben. Als jij ook op zoek bent naar stimulans in je geloof en ontwikkeling van je persoonlijkheid, zou ik VGS-Nederland zeker aanraden.