‘Bij Gomarus ga ik de uitdaging aan om vasthoudend te blijven in mijn geloof.’ – Karsten Sanders

Wie ben je?
Ik ben Karsten Sanders en ik ben 21 jaar oud. Ik ben tweedejaars lid bij VGSL ‘Franciscus Gomarus’ in Leiden en ik studeer filosofie.

Van welke kerk ben je lid? Wat vind je zo fijn aan je kerk?
Ik ben gedoopt in de Koptisch-Orthodoxe Kerk, waar ik officieel ook nog lid van ben. Ik ga er alleen niet heel vaak meer naartoe. Af en toe ga ik met vrienden mee naar hun kerk, wat vaak een Gereformeerd vrijgemaakte kerk is. Het zit niet echt in mijn wekelijkse routine om naar de kerk te gaan, wat denk ik wel iets is waar ik achteraan moet gaan. Ik weet wat de waarde is van het hebben van een bepaalde routine, maar ik voel op dit moment niet heel erg de behoefte om wekelijks naar de kerk te gaan.

Ik vond de Koptisch-Orthodoxe Kerk wel fijn, omdat de kerk voor mijn gevoel heel dichtbij de kern zit. De kerk is gesticht door de apostel Marcus waardoor het voelt alsof je in een bepaalde traditie zit die dichtbij de kern van het christelijk geloof is gebleven. Bij die traditie hoort bijvoorbeeld dat elke zondag het Heilig Avondmaal wordt gevierd. Iedereen die gedoopt is mag daaraan meedoen. Ik vind het heel mooi dat je daar elke week bezig bent met het feit dat Jezus aan het kruis is gestorven voor jou.
In de Koptisch-Orthodoxe kerk wordt veel Arabisch gesproken waardoor je niet altijd alles kunt volgen. Het fijne aan een Nederlandse kerk is dat de preek duidelijker is en dat ik er iets mee kan. Preken worden theologisch onderbouwd en geven me een handvat hoe ik mijn leven moet leiden. In de Koptisch-Orthodoxe kerk wordt ook wel gepreekt, maar die preken zijn vaak wat minder ingewikkeld. In die kerkdiensten zitten juist veel meer rituelen en symbolen. Beide kerken hebben dus kanten die ik heel fijn vind.

Waarom ben je lid geworden van een christelijke studentenvereniging?
Nadat ik op een niet-christelijke bassischool had gezeten, ben ik naar een christelijke middelbare school gegaan. Ik merkte dat de sfeer daar heel fijn was. Ik ben van oorsprong niet gereformeerd en ik zat ook niet in die wereld. Ik merkte wel dat ik de gereformeerde gedachtegang fijn vond en ik heb daar dan ook veel van geleerd. Een heleboel mensen die ik kende van de middelbare school werden toen ze gingen studeren ook lid van een VGS-vereniging. Ik vond het fijn om het christelijke aspect te behouden in mijn leven. Toen ik bij de VGSL kwam in de introweek merkte ik meteen dat ik bij mensen was uit de gereformeerde traditie waar ik zelf ook bekend mee ben. De leden van de VGSL staan kritisch in de maatschappij en kijken ook altijd kritisch naar hun eigen geloof. Dat vond ik erg fijn omdat het iets is wat ik wil ontwikkelen in mezelf; ik studeer niet voor niets filosofie. Ik vind het mooi om op deze manier verbonden te blijven met de gereformeerde traditie waarvan ik op de middelbare school ontdekte dat ik die zo fijn vind.

Wat is de meerwaarde van een christelijke studentenvereniging?
Ik zie het vooral als een meerwaarde dat je het als christelijke studenten onder elkaar over God kan hebben in de Bijbelkringen. Er is iedere twee weken een moment waarop je het sowieso met elkaar over het geloof hebt. Daaromheen kun je het ook met verenigingsgenoten hebben over je gevoelens en gedachten, dat waar je mee zit. Ik ben soms geneigd om te kritisch te zijn. Ik zie het als een uitdaging in deze wereld om vasthoudend te zijn en blijven in het geloof. Ik wil die uitdaging graag aangaan en daar is Gomarus een goede plek voor.

Hoe geef je jouw geloof vorm bij je vereniging?
Sowieso zit ik in een Bijbelkring waar ik veel mee bezig ben. In de vereniging focus ik me vaak op gesprekken op individueel niveau als ik wil praten over het geloof. Ik ben ervan overtuigd dat een luisterend oor bieden iemand veel kan helpen. Als er naar je geluisterd wordt, ben je namelijk bezig met zelfreflectie. Ik denk dat het altijd opbouwend is om elkaar je mening te vertellen of te praten over je relatie met God. Een christelijke studentenvereniging is een ideale plek voor het voeren van dit soort gesprekken. Ik focus me daarbij dus vooral op een-op-eengesprekken. Dit heeft te maken met het feit dat ik filosofie studeer. Ik volg een vak dat gaat over de filosofische kijk op de relatie tussen mens, wereld en God. Het houdt me dus überhaupt veel bezig en het is voor mij vrij natuurlijk om er met mensen over te praten.

Wat vind je het leukste aan lid zijn van je vereniging?
Ik vind het vooral heel leuk dat ik doordat ik lid ben bij VGSL veel nieuwe mensen kan ontmoeten waarmee ik kan praten over het leven. VGS-Nederland speelt daarin voor mij ook absoluut een rol. Ik houd van een feestje, dus af en toe ga ik ook naar een amicaal feest of naar een dies. Ik vind het heel leuk om te doen en ik denk dat VGS-Nederland daarin heel waardevol is. Op deze manier houd ik ook nog contact met de mensen die ik ken van de middelbare school die ook lid zijn van een VGS- vereniging.

Wat zou je zeggen tegen iemand die misschien lid wil worden van een vereniging van VGS-Nederland?
Kom vooral langs en ervaar een van onze studentenverenigingen in het echt. Dat is erg belangrijk, omdat je daar uiteindelijk de beste indruk van krijgt. Ook zou ik wijzen op de pijlers van de verenigingen, bijvoorbeeld academisch of studentikoos, om te kijken of iemand past bij een bepaalde
VGS-vereniging.