‘Ik probeer bij VGSW de theorie in de praktijk te brengen door mijn geloof uit te dragen’ – Joël Kampen

Wie ben je en wat studeer je?
Ik ben Joël Kampen, 20 jaar oud en ik ben tweedejaars lid bij VGSW. Ik studeer Bodem, Water, Atmosfeer aan de Universiteit van Wageningen. 
 
Van welke kerk ben je lid? Wat vind je zo fijn aan je kerk?
Ik ben lid van de Evangelische Kerk bij mijn ouders in Apeldoorn. Ik ben daar lid vanaf dat ik 5 jaar ben. Wat ik fijn vind aan die kerk is dat de theorie in de praktijk wordt gebracht in de zondagse preken. De teksten uit de Bijbel worden in die preken vanuit de praktijk benaderd. Er wordt verteld over hoe we het geloof kunnen uitdragen, wat je laat inzien hoe je echt christen kan zijn in de wereld om je heen. Ook wordt het in mijn kerk gestimuleerd dat je met elkaar en met God bezig bent, wat ik erg belangrijk vind. 
 
Waarom ben je lid geworden van een christelijke studentenvereniging?
Ik wilde graag lid worden van een christelijke studentenvereniging, omdat ik wist dat het studentenleven best turbulent kan zijn. Een christelijke vereniging geeft je structuur om bezig te blijven met de Bijbel en met God. Dat was voor mij best belangrijk, omdat ik bang was dat ik anders weinig momenten zou hebben waarop ik bezig zou zijn met God. 
 
Waarom ben je specifiek lid geworden van de VGSW?
Ik ben eigenlijk bij alle christelijke studentenverenigingen in Wageningen gaan kijken. Mijn beeld van VGSW was dat het een erg gereformeerde vereniging was, maar ik vond wel dat ik de vereniging een kans moest geven. Al snel bleek dat bij VGSW mijn soort mensen zaten. Er was een fijne klik en ik had goede gesprekken toen ik er voor het eerst was. Ondanks dat het goed voelde, vroeg ik me aan het begin wel heel erg af of de noemer ‘gereformeerd’ wel bij me paste. Toch heb ik een goede keuze gemaakt door lid te worden bij VGSW!
 
Hoe denk je nu over die noemer ‘gereformeerd’?
Ik waardeer hoe er gedacht wordt over het geloof in de gereformeerde hoek, want ik denk zelf ook op die manier. Aan de andere kant loop ik wel eens vast op dat er zoveel gepraat wordt over wat er in de Bijbel staat. Ik wil dat wat in de Bijbel staat veel liever uitvoeren in plaats van erover praten, ik wil praktisch zijn. Dat heb ik denk ik meegekregen vanuit mijn kerk. Ik ben Bijbelkringleider geworden om de leden van VGSW te laten zien wat de kracht van het uitdragen van ons geloof is. Ik geloof dat we als christenen nog veel meer bezig kunnen zijn met uitdragen dat we christen zijn in plaats van er alleen over te praten als ‘gereformeerden’. 
 
Wat is de meerwaarde van een christelijke studentenvereniging?
Wat ik heel erg waardeer aan de VGSW is dat ik andere perspectieven en wereldbeelden heb leren kennen. Juist omdat ik niet uit de gereformeerde hoek kom, is het interessant om die met elkaar te vergelijken. Je kunt dan samen op weg gaan om je denken te vernieuwen en nieuwe inzichten te krijgen. Je wordt aan het nadenken gezet omdat je een bepaalde tegenstand bemerkt.Ik vind het ook heel mooi dat we echt naar elkaar omkijken. Er wordt moeite in elkaar gestoken en je probeert elkaar verder te helpen. Ik vind het fijn dat er onder christelijke studenten wordt nagedacht over waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Ik heb het idee dat christelijke studenten veel meer nadenken over het nut van het leven en dat vind ik belangrijk.
 
Hoe geef je jouw geloof vorm bij je vereniging?
Ik ben Bijbelkringleider en mag daarin veel delen van waar ik zelf mee worstel. Omdat ik uit de evangelische hoek kom, kan ik bepaalde vragen stellen over zaken die in de gereformeerde hoek vaker als normaal worden aangenomen. Ik stel vaak de waaromvraag en probeer zo de discussie aan te gaan. Ik probeer op deze manier ook weer de praktijk met de theorie vorm te geven. We hebben daarnaast ieder jaar een Bezinningsweekend, dat is het meest rustgevende weekend van het hele jaar. Op deze weekenden zijn we met elkaar heel bewust bezig met God en elkaar. Ook hebben we wel eens een sing-in, die wordt samen met alle christelijke studentenverenigingen in Wageningen georganiseerd. Dat is altijd heel mooi!
 
Wat vind je het leukste aan lid zijn van VGSW?
Naast de christelijke contacten en activiteiten vind ik het studentikoze aspect van de VGSW heel erg leuk. Ik geniet vooral van de dingen die te absurd zijn voor woorden, zoals rammen. Ik kan er altijd hard om lachen dat het in de studentenwereld heel normaal is dat we inbreken bij een verenigingshuis van bijvoorbeeld de VGST in Enschede. 
 
Wat zou je zeggen tegen iemand die misschien lid wil worden van een vereniging van VGS-Nederland?
Ik zou benadrukken dat het niet erg is om te twijfelen over de studentenvereniging waarvan je lid wil worden. Het is belangrijk om bij alle verenigingen die je aanspreken te gaan kijken. Je zult dan vanzelf zien waar het klikt. Focus je daarbij niet teveel op één vereniging omdat die het meest bekend is, maar geef alle verenigingen een kans. Ik hoop vooral dat mensen terechtkomen bij een christelijke vereniging waar ze zich thuis voelen. Zorg ervoor dat je die vereniging vindt!