‘Bij een christelijke studentenvereniging kun je meer zijn dan alleen christen.’ – Anne van der Hoeven

Wie ben je?
Ik ben Anne van der Hoeven, 19 jaar oud. Ik ben tweedejaars lid van de VGSR in Rotterdam en ik studeer bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit.

Van welke kerk ben je lid? Wat vind je zo fijn aan je kerk?
Ik ben lid van de Nebo-Kerk in Rotterdam-Zuid. Dit is een samenwerking tussen de Christelijk Gereformeerde Kerk en de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt. Ik was zelf lid van de vrijgemaakte kerk voordat de twee gemeentes samengingen. Ik ben opgegroeid in deze kerk dus ik ken iedereen heel goed. Het is echt een Rotterdamse kerk, met havenarbeiders, mensen die met hun handen werken en die niet lullen, maar poetsen. Als er iets gedaan moet worden, zijn er altijd wel mensen die dat willen doen. Ik voel me echt op mijn plek in de kerk!

Waarom ben je lid geworden van een christelijke studentenvereniging?
Ik vond het best spannend om als christen te gaan studeren. Ik ben in een christelijke ‘bubbel’ opgegroeid, want ik zat op een christelijke basisschool en middelbare school waar ook iedereen christen was. Ik was aan het begin van mijn studententijd best bang voor kritische vragen van medestudenten. Ik was bang dat mensen van mijn studie het geloof maar onzin vonden dat ik christen was en dat ik telkens uit moest gaan leggen waarom ik geloof in God. Dit viel uiteindelijk erg mee, want de meeste mensen staan er wel voor open. Toch ging ik op zoek naar een plek waar ik niet hoef uit te leggen wat christen-zijn inhoudt. Die plek heb ik bij de VGSR gevonden.

Wat is de meerwaarde van een christelijke studentenvereniging?
Sommige mensen bij de vereniging zijn al verder in hun geloofsontwikkeling dan ik, omdat ze al een aantal jaren ouder zijn. Ik vind het heel fijn om met die mensen over mijn vragen en twijfels te praten. Vaak hebben zij hetzelfde meegemaakt en kun je dus veel van hen leren. Zo leer ik dat het normaal is om vragen en twijfels te hebben, maar ook dat je daar weer overheen komt. Bij een christelijke studentenvereniging kun je meer zijn dan alleen christen, omdat iedereen christen is. In een groep met niet-gelovige mensen waarin jij de enige christelijke bent, blijft dat je identiteit en is het voor mijn gevoel moeilijker om meer te zijn dan dat.

Waarom ben je specifiek lid geworden van de VGSR?
Ik was op zoek naar een kleine studentenvereniging. In hele grote groepen heb ik namelijk snel de neiging om naar de achtergrond te verdwijnen. Bij de VGSR kent iedereen elkaar en gebeurt dat dus minder snel. Tegelijk was ik op zoek naar een hele studentikoze vereniging. Ik heb dit allebei gevonden bij de VGSR, want je bent met een kleine groep die elkaar heel goed kent en je bent écht een studentenvereniging.

Hoe geef je jouw geloof vorm bij je vereniging?
Eens in de twee weken komen bij ons de Bijbelclubs (BBC) bij elkaar. Dat zijn kleine groepjes leden die met elkaar eten en een Bijbelstudie doen. Je kunt het met elkaar een jaar lang hebben over jouw geloofsvragen en twijfels. Ik vind dit altijd hele fijne avonden. Ook is er eens in de zoveel tijd een praiseavond. Ik vind het dan heel bijzonder om met een groep God te kunnen en mogen prijzen. Bij veel verenigingsactiviteiten komt het geloof ook terug. We bidden bijvoorbeeld vaak voordat een activiteit begint. Ook hebben we ieder jaar een ‘Avond van de medemens’ waar we omkijken naar onze naasten door bijvoorbeeld langs te gaan bij verzorgingshuizen. Als laatste merk ik dat het nooit lang duurt voordat we nadenken over God als we ergens een discussie over hebben. Aan alles is te zien dat christen-zijn bij onze identiteit hoort.

Wat vind je het leukste aan lid zijn van je vereniging?
Het leukste vind ik dat er altijd mensen zijn met wie je leuke dingen kan doen. Het is bijvoorbeeld nooit nodig om een avond alleen te eten, je kunt altijd wel ergens terecht. Wat je ook wil doen, er zijn altijd wel mensen die het samen willen doen. Dat vind ik erg fijn.
Ook vind ik het jaarlijkse PaasCongres (PaCo) met alle verenigingen van VGS-Nederland altijd heel mooi. We zitten dan ’s middags altijd met elkaar in het gras, we drinken Radlers en gaan daarna naar een lezing. PaCo is voor mij een hele mooie combinatie van alles wat het studentenleven is.

Wat zou je zeggen tegen iemand die misschien lid wil worden van een vereniging van VGS-Nederland?
Vooral heel veel naar open avonden gaan om te weten waar je aan begint. Als je het ook maar enigszins leuk vindt, moet je het vooral doen!