VGS-Nederland is een landelijk samenwerkingsverband van christelijke VGS/GSV-studentenverenigingen. In elke grote studentenstad kun je een vereniging vinden die bij VGS-Nederland aangesloten is. Ondanks kleine verschillen zijn de aangesloten verenigingen allemaal christelijk, academisch, actief, hecht en in meer of mindere mate studentikoos.

Christelijk

Onze verenigingen zijn van oorsprong gereformeerd. Dit betekent niet dat er alleen maar gereformeerden lid zijn en mogen worden. We zijn christelijke verenigingen die het geloof serieus nemen. Concreet houdt het in dat je samen met andere studenten in kleine, vaste groepen bijbelstudie houdt. Mensen van ongeveer jouw leeftijd die zich bezig houden met vragen over geloof, kerk en toepassing daarvan. Op toerustende lezingen wordt je weer tot nadenken gezet en op sing-in’s kun je …zingen. Enkele keren per jaar is er een activiteit met andere christelijke studentenverenigingen uit de stad, zoals bijvoorbeeld een Happening, sing-in of bijbelstudie. Ook kun je landelijke conferenties die IFES voor alle christelijke studentenverenigingen organiseert bezoeken. Hier wordt je toegerust in hoe je je geloof kunt toepassen in je leven, en/of als bijbelstudieleider of bestuurder. Deze conferenties zijn naast erg leerzaam ook erg gezellig. Onze verenigingen bieden een stevige, christelijke uitvalsbasis.

Academisch

We bieden niet alleen een christelijke invulling, maar een christelijke inhoud. We proberen als christenen onze kijk op de wereld te ontwikkelen. Dat klinkt misschien verheven, maar het houdt gewoon in dat je je verdiept in onderwerpen buiten je studie. Op onze verenigingen worden lezingen georganiseerd over uiteenlopende wetenschappelijke, maatschappelijke, filosofische of populaire onderwerpen. Enkele keren per jaar verdiep je je in kleinere groepen in een – mogelijk door jezelf aangedragen – onderwerp. In je studententijd kun je vaak zelf veel plannen en kun je tijd maken om (gezamenlijk) met dingen bezig te gaan die je altijd al interessant vond. Daarnaast kun je een bijdrage leveren aan het verenigingsblad, discussies en debatten. Of er gewoon van genieten.

Hecht

Onze verenigingen zijn relatief klein, waardoor je iedereen kent en iedereen jou kent. Niemand valt buiten de boot. Met onder andere je bijbelstudie- en jaargroep bouw je door samen veel te doen een band op. Vaak ontstaan er tijdens je studententijd vriendschappen voor het leven. Binnen onze verenigingen heerst een open sfeer, waardoor je gemakkelijk diepgaande gesprekken kunt aangaan over bijvoorbeeld je geloof. Er is altijd wel iemand in om ergens te gaan borrelen, een spelletje te doen, een film te kijken of iets anders. Al dan niet op een verenigingshuis. Daarbij is er elke week sociëteit.

Actief

Onze verenigingen organiseren veel activiteiten. Naast de eerdergenoemde bijbelstudies, lezingen en wekelijkse sociëteit zorgen verenigingsweekenden, gala’s, kleinkunstavonden, liftweekenden, vergaderingen en sportdagen ervoor dat je je niet hoeft te vervelen. Vrienden en oude bekenden ontmoet je op amicale feesten en weekenden, waarbij meerdere verenigingen elkaar bezoeken. Net als op het PaasCongres. Dit meerdaagse congres wordt elk jaar door circa 250 leden vanuit alle verenigingen bezocht en geldt als één van de hoogtepunten van het verenigingsjaar. In commissies kun je, naast dat het erg gezellig is, leren om dingen te organiseren. Zo kun je bijvoorbeeld meehelpen bij het maken van het verenigingsblad, een feest organiseren, met een band je vereniging muzikaal begeleiden, bijbelstudie leiden, de verenigingswebsite onderhouden of nieuwe leden werven. Er zit altijd wel iets voor je tussen!

Studentikoos

Studentikoziteit is moeilijk uit te leggen. Denk hierbij aan ludieke moties op een vergadering, ’s nachts de vloer van een studentenhuis betegelen, terugfietsend in het ochtendgloren burgers een fijne werkdag wensen of …je moet het gewoon meemaken. Zien we je volgend jaar? Je bent altijd welkom om mee te lopen bij een vereniging of studie!